Meny Stäng

Ångerrätt på lån

För alla lån, med undantag för bolån, gäller något som kallas för ångerrätt. Detta betyder att man kan ångra sitt lånåtagande som man ingått under de första 14 dagarna efter att man tagit det utan några kostnader eller andra liknande följder.

ångerrätt på lån

Hur gör man om man vill utnyttja denna ångerrätt?

I så fall måste man meddela långivaren detta inom dessa 14 dagar. Man kan i regel göra detta på olika vis, beroende på vilka kontaktvägar långivaren ifråga har, men för det mesta rekommenderas att man gör detta via e-post, för då kan man spara ”bevis” på att detta gjorts och när det gjorts med mera.

Du behöver inte ange något skäl till att du vill ångra lånet du tagit, utan detta kan man göra av flera olika skäl, utan att behöva förklara sig närmare.

Vad händer sedan?

Efter att detta är gjort måste man betala tillbaka pengarna man lånade till långivaren så snabbt man kan. För de dagar man haft pengarna kommer man att behöva betala ränta, men man behöver inte betala några andra avgifter om tillämpas av långivaren, exempelvis uppläggningsavgifter eller liknande.

Gäller denna ångerrätt hos alla långivare?

Ja, det gör den, eftersom den är lagstadgad. Skulle någon lånegivare påstå att ångerrätten inte gäller hos dem, bryter de därför mot lagen, och det är de förstås medvetna om, vilket gör att de inte ens försöker göra detta i regel. Alla seriösa lån givare brukar nämligen följa svensk lag och Finansinspektionens regler för långivning, så har du lånat av ett svenskt företag som driver sin verksamhet enligt de riktlinjer som finns i vårt land, bör du inte ha några som helst problem med detta.

Gäller ångerrätten oavsett hur mycket man lånat?

Ja, förutsatt att det inte är ett bolån, då denna låntyp är undantagen denna regel. Så du kan utnyttja ångerrätten både för lite mindre lån som smslån samt lite större lån med mera.

Dela sida: